Címkék

Belepofáztak

vazelin

2007.01.12. 12:16 Vazzeline

Együnk több halat! - 2.rész

Címkék: konyha hal

Az utóbbi években bővült a Magyarországon kapható friss tengeri halak kínálata. Sokszor fogalmunk sincs arról, hogyan lehet azokat jól elkészíteni, és bizony komoly csalódást okoz egy lazachalászlé vagy rántott laposhal. A tőlünk északabbra lévő országokban a nyers hal fogyasztása a hétköznapi konyhai fogások közé tartozik, nálunk kényegében csak a ruszli nevű komposztált halsaláta ismert széles körben, de ebben a hozzáadott rengeteg fűszer és ecet semlegesíti a hal eredeti ízét.
Konyhaművészeti szekciónk előző részében már bemutattuk a remek szárított halat, most jöjjönek a saját levükben érlelt tengeri halak, vagyis kukába a fűszerekkel, éljenek az igazi ízek!

FIGYELEM!
Terhes anyáknak a tengeri hal fogyasztása ellenjavalt.


Előkészítés

Általában négy-öt nappal a fogyasztás előtt kell beszereznünk a halat, de bátor ínyencek több időt is hagyhatnak az érlelésre. Kezdésnek szerezzünk be heringet vagy lazacot, és ha nagyon utáljuk a halpucolást akkor filét vegyünk, ebből kb. fél kilót. Az élénkvörös lazacfiléket szemre is teccetősen szokták a halaspult jegére helyezni, míg a ronda kis heringeket gyakran hányják a pult sarkába, mint ahogy a zöldségesek teszik ezt a túlérett barna banánokkal.


A heringet pikkelyezve és kibelezve, a lazacot filé formájában fogjuk felhasználni. A pácoláshoz só és cukor keverékét használjuk heringhez 2:1, lazachoz 1:1 arányban. Annyi keverékre lesz szükségünk, hogy a halakat teljesen be tudjuk fedni azzal.

   


A só-cukor keverékkel fedett halak 24 óra annyi levet kell hogy eresszenek ami ellepi őket, ezen segíthetünk azzal, hogyha valami nehezéket teszünk rá. A pácoláshoz használt edényt fedjük le nehogy valamelyik szomszéd ránkküldje az ÁNTSZ-t.

A hering sóval történő tartósításának / pácolásának nagy hagyományai vannak a messzi északon. Ez általában hordóban történik, hosszabb ideig tart és nagyobb mennyiségű hal szükséges hozzá. A késztermék konzerv formájában kerül forgalomba. Vásárlás előtt érdemes tájékozodni a termék helyes fogyasztásáról, mert vannak olyan különlegességek is, amelyeknek  megkostolása felér egy kötél nélkül végrehajtott bungee jumping-al. Bővebben itt olvashatsz halálközeli élményemről...

Naponta forgassuk meg a hala(ka)t, ügyeljünk arra hogy a levük ellepje őket. 3-4 nap elteltével kivehetjük a léből a hala(ka)t tisztítsuk le róla az esetleg rajta maradt sót, cukrot, pikkelyt meg ilyesmit.
Az így elkészül csemege jó pár napig tárolható hűtőben, idegesebbek olajban is tárolhatják.

Fogyasztás

A heringet nagyobb darabokban, a lazacot vékonyra szeletelve érdemes fogyasztani, hagyma ill. kapribogyó illik hozzá. Italként vodkát fogyasszunk hozzá, mert az semleges ízű és erős fertőtlenítő hatása van.

 

Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vazelin.blog.hu/api/trackback/id/tr127988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása