Címkék

Belepofáztak

vazelin

2010.04.25. 17:40 Vazzeline

A százhatvanezer forintos vacsora

Címkék: konyha csiga

 Már közel egy hete éheztek a csigák amiket az előző heti esők után szedtünk össze icipici kertünkben, amikor egy az indexen megjelenő hír erősen elbizonytalanított. Gödöllön egy családi házban mintegy százezer csigát foglalt le a rendőrség, aminek az eszmei értéke meghaladja a kétszáz millió forintot. Gyors fejszámolás után kiderült, hogy a készülő vacsora igen sokba kerülhet még nekünk, és talán jobb lett volna a csigákat simán csigaméreggel elpusztitani, esetleg áthajigálni a szomszéd kertbe. De ki tudja meg ha senkinek nem áruljuk el sem mi, sem az a néhány vacsoravendég akiket meghívtunk? Úgyhogy neki is láttunk...

Belsőleg megtisztulva

 

 A csigák előkészítése már több napja elkezedődött pontosan akkor, mikor az első csigát a vödörbe tettük. A szedés után a csigákat ki kell éheztetni, mert bár mindenki játszott gyerekkorában az aranyos csigákkal, megdöbbentő mennyit szarnak ezek a kis állatkák. Emiatt az első néhány nap lezuhanyoztuk, az utolsó napokban csak szemügyrevettük őket és csodálkoztunk azon, hogy mit ki nem bírnak a csigák. Nem hogy nem pusztult el egy sem - aminek nagyon örültünk - de láthatóan boldog szekszuális életet is éltek. De eljött a szombat - talán a tavasz eddigi legmelegebb napja - a csigák kaptak egy gyors frissítő zuhanyt és mi nem gondoltuk meg magunkat...

 A csigákat lobogó forró vizben 10 percig forraltuk, lehűtöttük majd hideg vízzel alaposan lemostuk őket (a csiga egy eléggé nyálkás állat mint kiderült). 

 A csigafőzés először horrornak tűnt, de akkor még nem álltunk neki a pucolásnak...

 Következett a csigák kiszedése a csigaházból, ami a hiedelemmel ellentétben egyszerű feladat: csak mint egy csavart ki kell tekerni (betekerni nem próbáltuk). Ha nagyon benntlakásos a csiga, akkor egy hústű nagy segitséget jelenthet a tekerés elkezdéséhez, némi képzavarral élve a csigának az a hústű, ami a rozsdás csavarnak a védénegyven.

 Ezt meg fogjuk enni?

 A csiga elkészítése nagyjából szájhagyomány alapján terjed, ezen ponton például azt mondja, hogy a végén a fekete részt vágjuk le. Jó, de mennyit? A probléma és a csiga rövid boncolgatása után kiderült: nem sokat (utólag kiderült arrafelé a mája és a gyomra van a csigának). Az első óvatos vagdosás után a nyálkás testeket hamar sikerült feldolgozni, de utána elég hosszú ideig tartott a nyálkacsomóktól való megtisztítása. A csigának amúgy elég erős és jellegzetes "illata" van, leginkább a halhoz és a rákhoz hasonlít de inkább ne szagolgassuk, mert akkor nem lesz vacsi.

 Ha ezen túlleszünk iszunk valamit...

 Majd másfél órája küzdünk a csigákkal, de tudjuk, hogy a nehezén túl vagyunk, jöhet a csiga főzése. A kiválaszott receptünk a csiga burgundi módra, ami nem a vörösborra utal mert az nincs benne, fehér viszont vagy három deci.

- só

- szemes bors

- kakukkfű

- petrezselyem

- babérlevél

- fokhagyma

- sárgarépa

- vöröshagyma

- szegfűszeg

- fehér bor

Recept I. - A főzőlé hozzávalói

 A csiga főzése hosszadalmas feladat, de a láblógatásra nincs idő. Amíg fő a csiga, fertőtleníteni kell a házakat forró, sós és szódabikarbónás vízben és utána teljesen ki kell őket szárítani, elő kell készíteni a fűszervajas krémet, amit majd a csigával együtt visszatömködünk a házakba. Erre bőven van időnk, még akkor is ha kuktában főzzük a csigát ahogyan azt mi is tettük, így csökkentve le a 3-4 órás főzési időt a felére.

- só

- fehérbors

- vaj

- fokhagyma

- petrezselyem

- zöldhagyma

 Recept II. - A fűszervaj hozzávalói

 Közben megérkeztek vendégeink is, akikkel a vidám gyomorfertőtlenítés után konstatáltuk milyen hamar megfőtt a csiga, és nekiálltunk az utolsó előtti fázisnak a csiga házába történő visszatuszkolásának.

 Csigaház, vajkrém, csiga és vajkrém...

 Nem maradt más hátra, csak 10 percre forró sütőbe tenni a csigákat, és utána lehet is tálalni.

 Csigavilla helyett a fondüvilla is megteszi...

Ja, és milyen íze van a csigának? Hát csiga.

Jó étvágyat!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vazelin.blog.hu/api/trackback/id/tr711950527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fekete Sámuel 2011.07.20. 19:58:39

Undorító... szegény drága pici csigák.
süti beállítások módosítása